Medische informatie, reizen en ziekte

 

Het Europees Medisch Paspoort (EMP)

Verkrijgbaar bij apotheek of huisarts. Dit document beschrijft de medische status van de houder met betrekking tot ziekte, aandoeningen en eventuele medicatie. Het paspoort is geïntroduceerd om behandeling van in het buitenland vertoevende patiënten te vereenvoudigen.
Het medisch paspoort is opgesteld in elf Europese talen, waaronder het Nederlands, Engels, Frans, Spaans en Grieks. Hierdoor is het paspoort leesbaar voor artsen uit vrijwel alle landen. Al deze artsen hebben informatie over de gesteldheid, medische informatie (o.a. verleden) van de paspoorthouder. Dit maakt het makkelijker voor artsen om bijvoorbeeld medicijnen uit te kiezen of toe te dienen.
Het medisch paspoort wordt ook gebruikt om douanebeambtes informatie te geven over medicijnen die de houder bij zich draagt. Zo wordt voorkomen dat medicatie aangezien wordt voor drugs.

Vaccinaties en inentingen
Beschermd op vakantie gaan is belangrijk om uw reis niet te laten eindigen in het ziekenhuis.

Hepatitis A en DTP:
Voor vrijwel alle niet-westerse landen, inclusief Turkije en Egypte, zijn vaccinaties nodig tegen hepatitis A en DTP.
Buiktyfus:
Wordt aangeraden als u langer dan 2 weken verblijft in Azië, bijvoorbeeld China, Indonesië, India of Nepal.
Gele koorts:
Dit komt alleen voor in Afrika en Zuid-Amerika. In veel landen is het verplicht of aanbevolen om je hiervoor te laten vaccineren.
Hepatitis B, Tuberculose en Rabiës:
Als u langer dan drie maanden verblijft in een risicoland worden deze inentingen aanbevolen.

Websites over vaccinaties en inentingen op reis:
> Vaccinatiecentrum Amsterdam, Groningen
> Reisprik.nl, landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsenpraktijken
> Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering

Vergoedingenoverzicht Vaccinaties
Jaarlijks reizen meer dan anderhalf miljoen Nederlanders naar verre bestemmingen. Door slechte hygiënische omstandigheden aldaar, loopt de verzekerde risico op besmetting. Daarom laten veel mensen zich vaccineren. De meest voorkomende inentingen zijn tegen difterie, tetanus, polio, hepatitis A, gele koorts en buiktyfus. Een consult kost meestal 20 euro. Deze kosten moet de verzekerde zelf betalen. De kosten van de vaccinaties zelf liggen tussen de 25 en 50 euro. Dit wordt vergoed door een aanvullende verzekering, maar niet door de basisverzekering.
> Vergoedingenoverzicht voor reisvaccinaties (keuze.nl)

Reisorganisaties voor gehandicpten en zieken.

Stichting Gehandicaptenreizen
Specialiteit: begeleide groepsreizen voor gehandicapten.
Website: Stichting Gehandicaptenreizen

Binnenkort volgt meer informatie over reizen met een handicap en/of chronische ziekte. Er zijn diverse mogelijkheden welke het reizen mogelijk en aangenamer maken.