Landeninformatie Noorwegen

 
Noorwegen

Noorwegen

Noorwegen, Koninkrijk Noorwegen, is een land in Noord-Europa. Het ligt op het westelijk deel van het Scandinavisch schiereiland en grenst aan Zweden, Finland en Rusland. Ten zuiden van Noorwegen ligt Denemarken en ten oosten de Noordzee. Noorwegen heeft een oppervlakte van 385.155 km² en een kustlijn van ruim 25.000 km. Door het relatief lage inwonertal van 5 miljoen bedraagt de bevolkingsdichtheid nog geen 13 per km² en worden grote delen van het land gedomineerd door natuur: bossen, fjorden, gletsjers en meren zijn kenmerkend voor het Noorse landschap.

De hoofdstad van Noorwegen is Oslo. Andere belangrijke steden zijn Bergen, Trondheim, Stavanger, Tromsø en Kristiansand. Noorwegen is rijk aan gas- en olievelden.
De Noorse fjorden behoren tot de spectaculairste geologische formaties ter wereld. Lange smalle inhammen die zich tot diep in de bergen uitstrekken. Wat kun je nog meer zien in Noorwegen: gletsjers, bergen en watervallen. Noorwegen heeft een zeer gevarieerd landschap. Vlakten en golvende heuvels in het zuidwesten. Naar het noorden toe hoogplateaus, bossen en een steeds ruiger landschap en natuur. De bergen lenen zich in de winter erg goed voor de wintersport.

Noorwegen is met name geschikt voor autovakanties, wintersport, motorvakanties en wandelvakanties. Ook doen vele cruises Noorwegen aan en is een geschikte manier om de fjorden te bezichtigen. Een tocht met de Hurtigruten (postboot,cruise) is de ultieme manier om de kust van Noorwegen te ervaren.

Algemene informatie Noorwegen:


Hoofdstad:
 • Oslo

  Taal:
 • Noors

  Munteenheid:
 • Noorse Kroon
 • Bezienswaardigheden Noorwegen


  BezienswaardigheidInformatieWebsite
  GeirangerfjordDe Preikestolen of Prekestolen (de Preekstoel) is een klif, die 605 meter boven de Lysefjord uitsteekt. Preikestolen is gelegen in de Noorse gemeente Forsand. Het is een toeristische bezienswaardigheid in het westen van Noorwegen en biedt een uitzicht over fjorden en bergen. De start van de officiële wandelroute naar de rots ligt op 3,8 kilometer van Preikestolen.
  PreikestolenDe Geirangerfjord is een fjord in de regio Sunnmøre in het uiterste zuiden van de Noorse provincie Møre og Romsdal. Het is een 15 kilometer lange arm van de Storfjord. De fjord heeft diverse watervallen, zoals De syv søstrene - De zeven zusters, Brudesløret - de Bruidssluier en Friaren - de Vrijer. Het is een van de meest bezochte toeristische attracties van Noorwegen. Sinds 14 juli 2005 staat deze fjord, samen met de Nærøyfjord op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Geirangerfjord wordt zeer regelmatig aangedaan door cruiseschepen en er zijn rondvaarten over de fjord.
  VikingskipshusetVikingskipshuset is een museum gewijd aan de Vikingen en vooral de Vikingschepen. Het museum is gevestigd in Bygdøy in Oslo. De volgende Vikingschepen zijn te bezichtigen, het Gokstadschip, Osebergschip en het Tuneschip.